Geri Dönüştürülebilir Malzemeler - Mobil Telefonlar

Günümüzde neredeyse herkesin kullandığı ve çeşitli sebeplerle birkaç yılda bir değiştirdiği cep telefonlarının geri dönüştürülmesi son derece önemli bir hal almıştır.

Geri Dönüştürülebilir Malzemeler - Mobil Telefonlar

Cep telefonları ve akıllı telefonlar, başlıca şunları içermektedir:

  • Altın, platin ve paladyum gibi değerli ve yarı değerli metaller. Bunların bir kısmı bileşen kaplamasına ve düşük voltajlı elektrik kontaklarına geri dönüştürülebilir. Paladyum, yakıt hücreleri için kullanılan teknolojide önemli bir rol oynar. Metal de pillerden çıkarılabilir.
  • Çeliği galvanizlemek için kullanılan çinko, pirinç yapmak için bakır ile karıştırılabilir. Gemiler ve denizaltılar pas oluşumunu durdurmak için çinko bloklar kullanır.
  • Plastik, kalıplarda kullanım için granüle edilebilen ve yeniden formüle edilebilen bir içeriktir.
  • Kurtarılabilen ve indirilebilen flash bellekler de değerli bileşenlerdir.
  • Diğer dönüştürülebilen bileşenler ise şunlardır: antenler, pil konektörleri, baskılı devre kartları, bu kartlarda altın kaplamalı kenar kontakları dahil konektörler, entegre devreler, klavyeler, LCD ekranlar, lensler, mikrofonlar, telefon muhafazaları, vidalar, SIM kart düzenekleri ve hoparlörler.

Bugün birçok üretici firma, ömrünü tamamlamış cep telefonlarına çevre dostu bir yönetim geliştirme konusunda işbirliği yapmayı kabul eden Basel Sözleşmesi’ne imza atmıştır.

Sürekli yeniden kullanım ve geri dönüşüm akışı sayesinde e-atıkların azaltıldığı bir gelecek ümit edilmektedir. Telefonlara geri dönüştürülmüş malzemeleri entegre ederek, bunların yeniden kullanımını ve onarımını teşvik ederek, elektronik geri dönüşüm seçeneklerini çoğaltarak ve dünya çapında elektronik atıkları azaltarak, döngüsel ekonomiye bir adım daha yaklaşılmaktadır.

Ne yazıktır ki tüketiciler her yıl milyonlarca cep telefonunu çöpe atmaktadır ve sürekli olarak yeni cep telefonları için teşvik edilmektedir. Bu telefonların çoğu, tehlikeli çalışma koşulları altında geri dönüştürülmekte veya uygun bir geri dönüşüm altyapısına sahip olmayan ülkelerde çöpe gönderilmektedir.

Avrupa’da bu telefonların ancak yüzde 12-15 arası uygun şekilde geri dönüştürülmektedir. Gerisi bir çekmecede unutulmuş durumdadır ve yeniden kullanılma veya geri dönüştürülme şansı bile bulunmamaktadır. Bugün Avrupalı tüketiciler, eski cep telefonlarını iade etmeye teşvik edilmektedir.

Kuruluşumuz, çok sayıda test, ölçüm, analiz, değerlendirme ve belgelendirme çalışmaları gerçekleştirmektedir. Bu faaliyetlerinde yerli ve yabancı standartlara ve yasal düzenlemeler ile belirlenen esaslara uymakta ve talepte bulunan firmalara, güvenilir ve tarafsız davranmaktadır. Eğitimli ve uzman bir çalışan kadrosuna ve ileri teknolojik donanıma sahip kuruluşumuz, geri dönüşüm hizmetleri konusunda da yetkin ve öncü bir kuruluştur.