Nasıl yapılacağı biliniyorsa, geri dönüşüm işi kolaydır. Ancak günümüzde tüketicilerin karşısına çok fazla miktarda geri dönüşüm sembolü çıkmaktadır ve bu kadar çok sembol biraz kafa karıştırıcı olmaktadır.
Geri dönüşüm sembolleri, insanları geri dönüşüm döngüsünde tutmak için her türlü günlük ürünlerde ve ambalajlarda yer almaktadır. Bu semboller esas olarak bir ürünün geri dönüştürülebilir olup olmadığı konusunda tüketicileri yönlendirmektedir. Herşeyden önce geri dönüştürülebilir malzemelerin doğru kutulara temiz, kuru ve gevşek bir şekilde bırakılması çok önemlidir.
Aşağıda yaygın olarak karşılaşılan birkaç geri dönüşüm sembolü açıklanmıştır:
- Cam geri dönüşüm. Bu sembol cam şişeler ve kaplar üzerinde yer alır. Cam şişe veya kavanozlar kolayca geri dönüştürülür. Cam malzemeler, durulandıktan ve renklerine göre ayrıldıktan sonra sokaklarda bulunan geri dönüşüm kutularına atılmalıdır.
- Yeşil nokta. Bu bir Avrupa sembolüdür ve üretici ve tedarikçi firmaların Avrupa’daki ambalajların geri dönüşümüne finansal olarak katkıda bulundukları anlamına gelir. Bu sembol, ambalajın geri dönüştürülebilir olduğu, geri dönüştürüldüğü veya geri dönüştürüleceği anlamına gelmemektedir.
- Alüminyum geri dönüşüm. Bu sembol, ürünün geri dönüştürülebilir alüminyumdan yapıldığını gösterir. Alüminyum kutuları, tepsileri ve folyo, geri dönüşüm kutularına, temiz, kuru ve gevşek bir şekilde konulmalıdır. Alüminyum kutular, sokaklara yerleştirilen geri dönüşüm banklarına bırakılabilir.
- Çelik geri dönüşüm. Bu sembol, ürünün çelikten yapıldığını gösterir. Çelik gıda kutuları ve kapakları, geri dönüşüm kutularına temiz, kuru ve gevşek bir şekilde bırakılmalıdır.
- Kağıt geri dönüşümü. Bu sembol, bir ürünün kağıt ambalajının geri dönüştürülebileceğini gösterir.
- Mobius döngüsü. Bu sembol, bir ürünün ambalajının geri dönüştürülmediğini veya tüm geri dönüşüm toplama sistemlerinde kabul edildiğini değil, geri dönüştürülebileceğini ifade eder. Sembol, birbirini takip eden üç oktan oluşmaktadır. Bazen bu sembolün ortasında, ambalajın hangi oranda geri dönüştürüldüğünü açıklamak için bir oran yer almaktadır.
- Plastik reçine kodları. Bu semboller, ürünü yapmak için kullanılan plastik reçine türüyle ilgilidir. Bu rakamlar plastiğin türü ve geri dönüştürülebilir olup olmadığı hakkında tüketicileri bilgilendirmektedir.
- Evsel olmayan atık. Bu sembol elektrikli ürünlerin ambalajında yer alır. Elektrikli cihazların çöp kutusuna atılmamasını ifade eder. Bu cihazların yerel çevre düzenlemelerine uygun olarak geri dönüştürülmesi gerekir.
- Yaygın olarak geri dönüştürülmüş. Bu sembol, ambalajın evdeki geri dönüşüm kutularında geri dönüştürülebileceğini gösterir.
- Kompostlanabilir. Bu sembol, bir ürünün endüstriyel olarak gübrelenebilir olduğunu gösterir. Gübrelenebilir ambalajlar asla diğer malzemeler ile birlikte geri dönüşüm kutusuna koymamalıdır.
Kuruluşumuz, çok sayıda test, ölçüm, analiz, değerlendirme ve belgelendirme çalışmaları gerçekleştirmektedir. Bu faaliyetlerinde yerli ve yabancı standartlara ve yasal düzenlemeler ile belirlenen esaslara uymakta ve talepte bulunan firmalara, güvenilir ve tarafsız davranmaktadır. Eğitimli ve uzman bir çalışan kadrosuna ve ileri teknolojik donanıma sahip kuruluşumuz, geri dönüşüm hizmetleri konusunda da yetkin ve öncü bir kuruluştur.