Elektronik atıklar (e-atık), artık çalışmayan veya eski olan elektronik cihazların oluşturduğu çöplerdir. Elektronik cihazlar uygun şekilde atılmadığı takdirde, çevreye salınan çeşitli toksik ve tehlikeli kimyasal bileşikler ve malzemeler içermektedir.
E-atık veya elektronik geri dönüşümü, eski cihazlardan yeni ürünlerde kullanmak üzere bazı malzemelerin geri kazanılması işlemidir.
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte çoğu zaman, cep telefonları, televizyonlar, bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar ve tabletler gibi cihazlar daha bozulmadan hızla eskime aşamasına gelmekte ve çok kısa sürede kullanım ömrünü tamamlamaktadır. Bu durum giderek artan miktarda e-atıklara neden olmaktadır.
Ne yazık ki bu elektronik ürünlerin çoğu çöplüklere gitmektedir ve sadece yüzde 20’si geri dönüştürülmektedir. Bir araştırmaya göre, dünya genelinde bugün yaklaşık 50 milyon ton e-atık bulunmaktadır.
Elektronikler bakır, kalay, demir, alüminyum, titanyum, altın ve gümüş gibi değerli kimyasal bileşikler içermektedir. Elektronik cihazların yapımında kullanılan bu malzemelerin çoğu geri kazanılabilir, yeniden kullanılabilir ve plastikler, metaller ve cam dahil olmak üzere geri dönüştürülebilir.
O zaman elektronik atıklara daha fazla odaklanmak ve değerli kaynakları korumak için çaba göstermek gerekmektedir. E-atıkların geri dönüşümü, doğal kaynakları korumayı, kirliliği azaltmayı, çöp alanlarını küçültmeyi ve istihdam yaratılmasını sağlar. Aynı zamanda üretim atıklarının azaltılmasına yardımcı olur.
Eğitimli ve uzman bir çalışan kadrosuna ve ileri teknolojik donanıma sahip kuruluşumuz, geri dönüşüm testleri konusunda da yetkin ve öncü bir kuruluştur.
Kuruluşumuz, çok sayıda test, ölçüm, analiz, değerlendirme ve belgelendirme çalışmaları gerçekleştirmektedir. Bu faaliyetlerinde yerli ve yabancı standartlara ve yasal düzenlemeler ile belirlenen esaslara uymakta ve talepte bulunan firmalara, güvenilir ve tarafsız davranmaktadır. Eğitimli ve uzman bir çalışan kadrosuna ve ileri teknolojik donanıma sahip kuruluşumuz, geri dönüşüm hizmetleri konusunda da yetkin ve öncü bir kuruluştur.
Kuruluşumuz tarafından tasarlanan R-Label geri dönüşüm standardı, geri dönüştürülmüş malzemelerin üçüncü taraf sertifikasyonu için gereksinimleri belirleyen uluslararası, gönüllü uygulanan ve sosyal ve çevresel uygulamalar ve kimyasal kısıtlamalar içeren bir standarttır.