Günümüzde işletmeler ve tüketiciler arasında, sürdürülebilirlik ve çevre konularına artan bir ilgi gösterilmektedir. Bu çerçevede çok kişi plastik torbaların geri dönüştürülebilir olup olmadığını araştırmaktadır.
Örneğin, plastik poşetler her yerde geri dönüştürülebilir mi, kağıt etiketli plastik poşetler geri dönüştürülebilir mi ve hangi plastik poşetlerin geri dönüştürülebileceği, bugün her zamankinden daha fazla insan tarafından sorgulanmaktadır.
Oysa bugün, tutmalı poşetlere, sızdırmaz poşetlere, sandviç poşetlere, çöp poşetlerine, posta poşetlerine, kaplama için özel kılıflara ve diğer endüstriyel ürünlere kadar, plastik poşetler her yerde kullanılmaktadır ve üretilmeye devam etmektedir.
Ancak aynı zamanda, giderek artan bir şekilde, geri dönüşüm ve yeniden kullanım, önemli bir tüketici tercihi haline gelmektedir.
Plastik poşetlerin nasıl geri dönüştürüleceğine ve yeniden kullanılacağına bakmadan önce, bunların nasıl üretildiğini bilmek gerekiyor. Plastik poşetlerin nelerden yapıldığı, kullanım amacına bağlı olarak değişmektedir. Ancak paketlemede kullanılanların çoğu çeşitli derecelerde polietilenden üretilmektedir.
Plastik torbalar petrolden yapılır. Petrolün yüzde altısı plastik yapmak için kullanılıyor ve plastik poşetler, tüm plastik kullanımının yaklaşık yüzde 40’ını oluşturuyor. Petrol, plastik topaklar halinde gelmekte ve ısı ve basınç kullanılarak uzun zincirli polietilen molekülleri oluşturmak için işlenmektedir. Farklı ısı ve basınç kombinasyonları kullanılarak, taşıma torbaları için yüksek yoğunluklu polietilen ve plastik film ve daha ince torbalar içinse düşük yoğunluklu polietilen kullanılmaktadır.
Polietilen topaklar, plastik poşetler için başlangıç noktasıdır ve geri dönüştürülen malzemedir. Bu topaklar daha sonra tekrar ısıtılır ve kullanıma bağlı olarak farklı kalınlıklarda işlenir, daha sonra boyutlarına göre kesilir ve dikişler yine ısı kullanılarak bir torba oluşturacak şekilde kapatılır.
Plastik poşetler, ağırlıklarına göre oldukça güçlüdür ve hava koşullarından etkilenmedikleri için tekrar kullanım için idealdirler. Plastik poşetleri poşet olarak yeniden kullanmanın yanı sıra, başka ikincil kullanımları da vardır. Örneğin kışın dış mekan bitkilerini dondan korumak için örtü olarak kullanılabilir. Kullanım ömrünün sonuna geldiklerinde, küçük çöp tenekesi olarak da kullanılabilir.
Ancak çöpe atıldıkları noktada plastiğin geri dönüştürülmesi daha zorunlu hale gelmektedir. Çünkü biyolojik olarak parçalanmaları uzun zaman alır. Bunun yanı sıra düşük veya yüksek yoğunluklu polietilen malzemeler kolaylıkla geri dönüştürülebilir. Bu malzemeler geri dönüşüm merkezlerinde yıkanmakta, parçalanmakta, eritilmekte ve yeniden plastik topaklara dönüştürülmektedir.
Aynı koşullarda plastik posta poşetlerini de geri dönüştürmek mümkündür. Düşük veya yüksek yoğunluklu polietilenden üretilmiş ve etiketlendirilmişse bunlar da geri dönüştürülmektedir. Üzerinde etiket yazan plastik posta poşetleri, tek bir malzeme olarak kabul edilmektedir.
Kuruluşumuz, çok sayıda test, ölçüm, analiz, değerlendirme ve belgelendirme çalışmaları gerçekleştirmektedir. Bu faaliyetlerinde yerli ve yabancı standartlara ve yasal düzenlemeler ile belirlenen esaslara uymakta ve talepte bulunan firmalara, güvenilir ve tarafsız davranmaktadır. Eğitimli ve uzman bir çalışan kadrosuna ve ileri teknolojik donanıma sahip kuruluşumuz, geri dönüşüm hizmetleri konusunda da yetkin ve öncü bir kuruluştur.
Kuruluşumuz tarafından tasarlanan R-Label geri dönüşüm standardı, geri dönüştürülmüş malzemelerin üçüncü taraf sertifikasyonu için gereksinimleri belirleyen uluslararası, gönüllü uygulanan ve sosyal ve çevresel uygulamalar ve kimyasal kısıtlamalar içeren bir standarttır.