Günümüzde meşrubat kutularından ekmek poşetlerine, plastik tuvalet şişelerinden çeşitli gıda paketlerine kadar her türlü ambalajın üzerinde bir takım etiketler bulunmaktadır.
Bu etiketler, ambalajın geri dönüşüm için toplanıp toplanmayacağına ya da bir geri dönüşüm merkezine teslim edilmesi gerekip gerekmediğine yönelik uyarılar içermektedir.
Çeşitli resmi veya gönüllü kuruluşlar aynı malzemeleri toplamadığı için, bu etiketler çoğunluğun topladıkları veya toplamadıkları malzemelere dayanmaktadır.
Duyarlı kişiler, binalardaki veya sokaklardaki geri dönüşüm kutusuna neler koyabileceğini, en yakın geri dönüşüm yerlerinin nerede olduğunu ve belirli malzemelerin nasıl geri dönüştürebileceğini merak etmekte ve bu etiketleri takip etmektedir.
Ambalaj etiketleri ve geri dönüşüm sembolleri artık birçok günlük üründe yer almakta ve insanların, farklı ambalaj türlerinin nasıl geri dönüştürülebileceğini belirlemelerine yardımcı olmaktadır. Ancak şu nokta çok önemlidir: tüm ürün ambalajlarında geri dönüşüm etiketi yoktur, ancak bu durum bu ürünlerin geri dönüştürülmeyeceği anlamına gelmemektedir.
Geri dönüşüm etiketi İngilere’de, örneğin plastik şişeler gibi, yerel idareler tarafından yüzde 75’i veya daha fazlası toplanan ambalajlara uygulanır. Çapı 40 mm’nin altında olan kapaklar geri dönüşüm amacı ile yakalanmak için çok küçüktür.
Ancak ambalajı üzerinde bu yönde bir etiket varsa, şişenin üzerindeki kapağın ana ambalaj bileşeni ile yakalanmasını ve geri dönüştürülmesini sağlar. Diğer yandan ürün üzerindeki film veya astarların bıçak, makas veya başka bir kesici alet kullanmaya gerek kalmadan delikli bir şerit aracılığı ile kolayca çıkarılabileceği ambalajlarda farklı bir etiket yer almaktadır.
Bunlar gibi çeşitli geri dönüşüm sembolleri, çeşitli ambalajlar üzerinde bulunabilir ve bir dizi bilgi içerir. Örneğin bir malzemenin geri dönüştürülebilir olup olmadığı, bu malzemenin nasıl atılacağı veya geri dönüştürülmüş malzemeden yapılıp yapılmadığı gibi.
Örneğin Yeşil Nokta etiketi, ambalajın geri dönüştürülebilir olduğu, geri dönüştürüleceği veya geri dönüştürüldüğü anlamına gelmez. Bu, bazı Avrupa Birliği ülkelerinde ambalaj üzerinde kullanılan bir etikettir ve üretici firmanın ambalajların geri kazanılması ve geri dönüştürülmesine mali katkıda bulunduğunu gösterir.
Mobius Döngüsü etiketi, bir malzemenin geri dönüştürülebileceğini veya tüm geri dönüşüm toplama sistemlerinde kabul edileceğini değil, geri dönüştürülebileceğini ifade etmektedir. Bazen bu etiket, ambalajın belli bir oranda geri dönüştürülmüş malzeme içerdiğini açıklamak için kullanılmaktadır.
Cam etiketi ise, cam kabın geri dönüştürülmesini talep etmektedir. Bu cam şişeler ve kavanozlar, renklerine göre bir şişe kutusuna atılmalı ve cam geri dönüşüm sistemine katılmalıdır.
Kuruluşumuz, çok sayıda test, ölçüm, analiz, değerlendirme ve belgelendirme çalışmaları gerçekleştirmektedir. Bu faaliyetlerinde yerli ve yabancı standartlara ve yasal düzenlemeler ile belirlenen esaslara uymakta ve talepte bulunan firmalara, güvenilir ve tarafsız davranmaktadır. Eğitimli ve uzman bir çalışan kadrosuna ve ileri teknolojik donanıma sahip kuruluşumuz, geri dönüşüm hizmetleri konusunda da yetkin ve öncü bir kuruluştur.
Kuruluşumuz tarafından tasarlanan RLabel geri dönüşüm standardı, geri dönüştürülmüş malzemelerin üçüncü taraf sertifikasyonu için gereksinimleri belirleyen uluslararası, gönüllü uygulanan ve sosyal ve çevresel uygulamalar ve kimyasal kısıtlamalar içeren bir standarttır.