2050'ye Kadar Tüm Denizler Plastik Dolabilir

Dünya Ekonomik Forumu'ndan bir rapor, mevcut eğilimlere göre, 2050 yılına kadar okyanuslardaki plastik miktarının tüm balıklardan daha ağır basacağını tahmin ediyor.

2050'ye Kadar Tüm Denizler Plastik Dolabilir

Yaklaşık olarak her yıl 10 milyon tondan fazla plastik dünya okyanuslarına sızmaktadır. Bu, dakikada bir çöp kamyonunun eşdeğeridir. Bu miktar 2030'a kadar mevcut trendlere göre dakikada iki çöp kamyonu kadar olacak. 

2050'ye kadar katı önlemler alınmazsa, her gün her dakika dört çöp kamyonu değerinde plastiğe eşdeğer plastik okyanusa sızacak ve bu öyle bir miktar ki, okyanustaki plastik miktarı tüm balıklardan daha ağır basacak.

En akılcı çözümlerden biri, uygun atık toplama altyapısı oluşturmaktır. Avrupa ve ABD, dünyadaki plastiklerin %40'ını üretiyor ancak okyanus sızıntısının sadece %2'sinden sorumlu. Asya, üretimin %45'i ile okyanusa ulaşan plastiğin %82'sinin kaynağı.

WEF raporu aynı zamanda mevcut plastik kullanımımızla ilişkili ekonomik israfa da işaret ediyor. Her yıl 80 milyar dolar ile 120 milyar dolar arasında değişen plastik ambalaj malzemelerinin değerinin %95'i tek bir kullanımdan sonra kayboluyor. Plastik ambalajların yalnızca %14'ü geri dönüştürülmekte ve çoğunlukla daha fazla geri dönüştürülemeyen daha düşük değerli ürünlere dönüştürülmektedir.

Bu sorunu çözmek için kendini adamış birkaç kişinin gösterişli çabalarından fazlası gerekmektedir. WEF raporu, “işletmeleri, akademisyenleri ve yenilikçileri içeren büyük ölçekli, hedefli 'aya vuruş' yenilikleri” çağrısında bulunuyor.

Plastiklerin geri dönüşüm meselesi küresel bir çözüm gerektiren küresel bir sorundur. Şu an için bireylerin yapabileceği en fazla şey bunu yaymaktır. Sorunun kökten çözümü için ülkeler, hükümetler, çok uluslu ve yerel şirketler, ve her türlü sektörden kuruluşların katı uygulamalara geçmesiyle mümkün olacaktır.

Recycle Label

Kuruluşumuz tarafından tasarlanan R-Label geri dönüşüm standardı, geri dönüştürülmüş malzemelerin üçüncü taraf sertifikasyonu için gereksinimleri belirleyen uluslararası, gönüllü uygulanan ve sosyal ve çevresel uygulamalar ve kimyasal kısıtlamalar içeren bir standarttır.