Plastik ürünler üzerindeki geri dönüşüm sembolleri dizisi 1’den 7’ye kadar uzanmaktadır. Bu rakam genel olarak ürünün hangi tür plastikten yapıldığını ve ne kadar geri dönüştürülebilir olduğunu ifade etmektedir. Bu semboller daha sonra toplu olarak Reçine Tanımlama Kodu (RIC) olarak adlandırılmıştır.
Bir plastik geri dönüşüm sembolü üzerindeki her sayı bir plastik türünü temsil eder ve genellikle aynı tür ambalajlarda farklı plastik türleri kullanılır. Şimdi bu sayıların ifade ettiklerine bakalım:
- 1 = Polietilen tereftalat (PETE veya PET). Bu plastik normalde meşrubat ve su şişelerinde ve salata sosu, fıstık ezmesi ve bitkisel yağ kaplarında bulunur. PET şişeler, yeni kaplara, palet kayışlarına, panellere, halı ve giysi elyaflarına ve yumuşak mobilyalar ve uyku tulumları için elyaf dolgulara geri dönüştürülür. 2017 yılında ABD’de bu şişe ve kapların geri dönüşüm oranı yüzde 29.2’dir.
- 2 = Yüksek yoğunluklu polietilen (HDPE). Bu plastik, süt sürahilerinde, şampuan şişelerinde, tereyağı ve yoğurt kaplarında, motor yağı şişelerinde, alışveriş ve çöp poşetlerinde, tahıl kutularının içindeki poşetlerde, ev temizlik ve deterjan şişelerinde bulunur. Bunlar, yeni şişelere ve kaplara ek olarak kereste, drenaj boruları, kalemler, çitler, piknik masaları, köpek kulübeleri, banklar ve yer karoları olarak geri dönüştürülür. 2017 yılında ABD’de bu şişe ve kapların geri dönüşüm oranı yüzde 31.1’dir.
- 3 = Vinil (V veya PVC). Bu plastik vinil borularda, dış cephe kaplamasında, tıbbi ekipmanda, tel kaplamada, belli şeffaf gıda ambalajlarında ve yemeklik yağ, cam temizleyici, deterjan ve şampuan şişelerinde bulunur. Vinil nadiren geri dönüştürülür. Çok az miktarı paspaslara, hız tümseklerine, kablolara, döşemelere, yol oluklarına, çamurluklara, panellere ve güvertelere geri dönüştürülür.
- 4 = Düşük yoğunluklu polietilen (LDPE). Bu plastik genelde alışveriş poşetlerinde, sıkılabilir şişelerde, halıda, mobilyalarda, giysilerde, bez çantalarda, kuru temizleme poşetlerinde ve dondurulmuş gıda veya ekmek poşetlerinde bulunur. Nadiren geri dönüştürülür. Çok azı yer karosu, kereste, lambri, nakliye zarfları, kompost kutuları ve çöp kutularına dönüştürülür.
- 5 = Polipropilen (PP). Bu plastik ilaç şişelerinde, pipetlerde, şişe kapaklarında, ketçap ve şurup şişelerinde ve bazı yoğurt kaplarında bulunur. Bu plastik genelde, yüksek bir erime noktasına sahip olduğu için sıcak sıvıları kabul etmesi gereken şişeler ve kaplar için seçilir. Nadiren geri dönüştürülür. Çok az miktarı tepsiler, paletler, bidonlar, tırmıklar, bisiklet rafları, peyzaj bordürleri, buz sıyırıcılar, oto akü kutuları, fırçalar, süpürgeler, akü kabloları ve sinyal lambalarına dönüştürülür.
- 6 = Polistiren (PS). Bu plastik yanlış şekilde strafor olarak adlandırılır. Genelde tek kullanımlık bardak ve tabaklarda, taşıma kaplarında, yumurta kartonlarında ve et tepsilerinde bulunur. Genel olarak geri dönüştürülmesi zordur ve bazı yerlerde kullanımı yasaklanmıştır.
- 7 = Çeşitli plastikler. Yukarıdaki türlerden birine girmeyen plastikler bu gruba girer. Bu plastikler naylon ve polikarbonat içerir ve belli gıda kaplarında, tabelalarda ve teşhirlerde, bilgisayarlarda ve elektronik cihazlarda, DVD’lerde, güneş gözlüklerinde ve kurşun geçirmez malzemelerde bulunur. Bu plastikler neredeyse hiçbir zaman geri dönüştürülmez. Sadece plastik keresteye dönüştürülür ve özel üretimler yapılır.
Kuruluşumuz, çok sayıda test, ölçüm, analiz, değerlendirme ve belgelendirme çalışmaları gerçekleştirmektedir. Bu faaliyetlerinde yerli ve yabancı standartlara ve yasal düzenlemeler ile belirlenen esaslara uymakta ve talepte bulunan firmalara, güvenilir ve tarafsız davranmaktadır. Eğitimli ve uzman bir çalışan kadrosuna ve ileri teknolojik donanıma sahip kuruluşumuz, geri dönüşüm hizmetleri konusunda da yetkin ve öncü bir kuruluştur.