Gıda Geri Dönüşümü

Depolama sahasına gönderilen gıda atıkları bozunurken zararlı etkileri olmaktadır. En başta çürüme sırasında metan gazı salınımı olmaktadır. Metan gazı, karbondioksitten 25 kat daha güçlü olan zararlı bir sera gazıdır ve bunun çevre üzerinde çok büyük zararlı etkileri olmaktadır. Ancak günümüzde birçok kişi, yiyecek atıklarını geri dönüştürmekte ve bu olumsuz duruma sebep olmamaktadır.

Gıda Geri Dönüşümü

Çoğu yenmemiş yiyecek, yiyecek atık kutularında geri dönüştürülebilir. Bir kısım belediyeler bir gıda geri dönüşüm toplama hizmeti sunmaktadır. Bazı belediyeler bahçe atıklarıyla karıştırılmış gıda atıklarını toplamaktadır. Bazı belediyeler ise gıda atıklarını ayrı olarak toplamaktadır.

Kısaca yenilebilecek gıdaları atmaktan kaçınmak sera gazı emisyonlarını azaltmaya yardımcı olmaktadır. Ancak bazı yiyeceklerin israfı kaçınılmazdır, örneğin yumurta kabukları, muz kabukları ve çay poşetleri gibi. Evde kompostlama yöntemi, bu tür atıkların çöp alanına gitmesini engellemenin harika bir yoludur. Ayrıca bahçeler bu gübre ile daha verimli olacaktır. Tüketilemeyen gıdalar, kaliteli bir toprak iyileştirici veya gübre olarak geri dönüştürülmüş olmaktadır.

İngilere’de her yıl yaklaşık 7 milyon ton yiyecek atılıyor, üstelik bunların çoğu tüketilebilecek durumdayken. Yiyecekleri atmak aynı zamanda üretim, nakliye ve depolamada kullanılan enerji, su ve ambalajın da israf olması demektir. Yapılan hesaplamalara göre herkes yenebilecek gıdaları israf etmeyi bırakırsa, bu, her 4 arabadan birini trafikten çekmekle aynı karbondioksit etkisine sahip demektir. Bu yüzden artık bazı belediyeler, çeşitli şekillerde geri dönüştürülebilen gıda atıklarını toplamaktadır.

Bunların bir kısmı bahçe atıkları ile karıştırılmakta, parçalanmakta ve ardından kapalı bir sistemde yaklaşık 4 hafta kompostlanmaktadır. Anaerobik sindirim yöntemi ise, kapalı bir sistem içinde oksijen yokluğunda gıda atıklarını, hayvan gübresini ve bulamaçları parçalamak için mikroorganizmaları kullanmaktadır. Parçalandıkça metan gazı açığa çıkar. Bu gaz, biyogaza dönüştürülür ve elektrik, ısı veya ulaşım yakıtları üretmek için kullanılır.

Kuruluşumuz, çok sayıda test, ölçüm, analiz, değerlendirme ve belgelendirme çalışmaları gerçekleştirmektedir. Bu faaliyetlerinde yerli ve yabancı standartlara ve yasal düzenlemeler ile belirlenen esaslara uymakta ve talepte bulunan firmalara, güvenilir ve tarafsız davranmaktadır. Eğitimli ve uzman bir çalışan kadrosuna ve ileri teknolojik donanıma sahip kuruluşumuz, geri dönüşüm hizmetleri konusunda da yetkin ve öncü bir kuruluştur.