Geri Dönüştürülmüş Ambalaj Testleri

Bir Avrupa standardı olan EN 13430 standardı, geri dönüştürülebilir ambalaj malzemelerine yönelik gereksinimleri belirtmekte ve bu gereksinimlere uygunluğun değerlendirilmesi için test yöntemleri sunmaktadır. Bu standart hem ambalajlama hem de geri kazanım teknolojilerinin sürekli gelişimini desteklemektedir.

Geri Dönüştürülmüş Ambalaj Testleri

Testler sırasında bu standartta yer alan geri dönüşüm kriterleri, ambalaj tasarımından, imalatına, kullanımından ve kullanım sonrası toplama ve ayırmadan geri dönüşüm yoluyla geri kazanımına kadar ilgili tüm yönleri içeren bir bakış açısı ile değerlendirilmektedir. Bu standardın uygulama prosedürü ise EN 13427 standardına açıklanmıştır.

Yine bir Avrupa standardı olan, EN 13440 standardı ise, ambalaj ve ambalaj malzemesinin geri dönüşüm oranının hesaplanması için bir yöntem sunmaktadır. Ambalaj tedarik zinciri, operasyonlarının yönetiminde başka oranlar da kullanmaktadır. Bu standartta yer alan yöntemde açıklanan akış diyagramları, bu tür başka oranların değerlendirilmesinde de kullanılmaktadır.

Söz konusu standardın uygulanmasında EN 13437 standardı dikkate alınmaktadır. Bu standart ise, malzeme geri dönüşümü için mevcut başlıca süreçleri ve aralarındaki ilişkiyi tanımlamaktadır. Hem paketleme hem de geri kazanım teknolojileri sürekli ve hızlı bir şekilde gelişmektedir.

Bütün bu standartlar ülkemizde Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından şu başlıklarla yayınlanmıştır:

  • TS EN 13430 Ambalaj - Malzeme geri dönüşümü ile geri kazanılabilir ambalaj şartları
  • TS EN 13427 Ambalajlama - Ambalaj ve ambalaj atığı alanında standartların kullanımı için şartlar
  • TS EN 13440 Ambalajlama - Geri dönüşüm oranı - Tarifler ve hesaplama metodu
  • TS EN 13437 Ambalajlama ve malzeme geri dönüşümü - Geri dönüşüm metotları için kriterler - Geri dönüşüm süreçlerinin ve akış diyagramının tanımı

Bu testler, geri dönüştürülmüş ambalajın standartlara ve yasal düzenlemelere uygunluğunu değerlendirmek açısından önemlidir. Örneğin gıda ve kişisel bakım ambalajları için tüketim sonrası atıkların yeniden kullanımında, hem plastik hem de kağıt için tüketici sonrası geri dönüşüm süreçlerinin etkinliği bu şekilde değerlendirilmektedir.

Bu arada geri dönüştürülmüş ambalaj malzemelerinde tarama testleri de yapılmaktadır. Bu testler, bilinmeyenleri belirlemeyi ve yarı niceliksel bir analiz sağlamayı amaçlar. Bu yaklaşım, geri dönüştürülmüş plastiklere ve ışınlanmış plastiklere de uygulanmaktadır.

Kuruluşumuz, çok sayıda test, ölçüm, analiz, değerlendirme ve belgelendirme çalışmaları gerçekleştirmektedir. Bu faaliyetlerinde yerli ve yabancı standartlara ve yasal düzenlemeler ile belirlenen esaslara uymakta ve talepte bulunan firmalara, güvenilir ve tarafsız davranmaktadır. Eğitimli ve uzman bir çalışan kadrosuna ve ileri teknolojik donanıma sahip kuruluşumuz, geri dönüşüm testleri konusunda da yetkin ve öncü bir kuruluştur.

Recycle Label

Kuruluşumuz tarafından tasarlanan R-Label geri dönüşüm standardı, geri dönüştürülmüş malzemelerin üçüncü taraf sertifikasyonu için gereksinimleri belirleyen uluslararası, gönüllü uygulanan ve sosyal ve çevresel uygulamalar ve kimyasal kısıtlamalar içeren bir standarttır.