Geri Dönüştürülmüş Plastikler İçin Migrasyon Testi

Plastik ürünler, hafif, esnek, dayanıklı, kolay işlenebilir ve ekonomik olma gibi faydaları ile günlük yaşamın her alanında insanların karşısına çıkan polimerik malzemelerdir. Son 70 yılda dünyada plastik tüketimi giderek artmaktadır. 

Geri Dönüştürülmüş Plastikler İçin Migrasyon Testi

Bugüne kadar atılanların dışında 2050 yılına kadar, daha 33 milyar ton plastik atığın çöplüklere gitmesi beklenmektedir. Geri dönüşüm yapılmadığı takdirde bu ürünlerin doğada çözünmeleri bin yılı bulmaktadır. Kısaca plastik, çevre için inanılmaz derecede tehlikeli bir malzemedir.

Diğer yandan plastik insan sağlığı için de son derece tehlikelidir. Plastik ürünler arasında en zararlı olanlar 3 (PVC polivinil klorür içerir), 6 (polistiren) ve 7 (diğer) numaralı plastiklerdir. Plastik ürünlerde insan sağlığı için en önemli tehlike Bisphenol A (BPA) denen bileşiktir. Bu kimyasal bileşik, polikarbonatı çok sert ve cam gibi parlak bir hale getirmek için kullanılmaktadır.

Paketleme, bir yandan, içeriğin kalitesi üzerinde etkiye sahip olurken, bir yandan da tüketicilerin satın alma kararlarını desteklemektedir. Her iki hedefin de yerine getirilmesi, özellikle gıda ambalajında, ürün geliştirme için büyük zorluklar doğurmaktadır.

Bununla birlikte ambalajlar, kozmetik, ilaç, kimyasal veya gıda ürünleri için, ürünün doğası ve amacına bağlı olarak diğer birçok gereksinimi karşılamalıdır. Bu noktada geri dönüştürülen gıda paketlerinin yine gıda sektöründe kullanılması, bir takım ilave migrasyon testlerinin yapılmasını gerektirmektedir. Bu testler, geri dönüşüm süreçlerinin kirletici madde giderme verimliliğini ölçmek için tasarlanan challenge testlerinin bir parçasıdır.

Avrupa Birliği ülkelerinde uygulanan plastik stratejisi, gıda ambalajlarında geri dönüştürülmüş plastik kullanımı dahil olmak üzere, yeni ürünlerde geri dönüştürülmüş malzemelerin kullanımının artmasını öngörmektedir. Bu bakımdan Avrupa Birliği ülkelerinde Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) tarafından güvenli kabul edilen çok fazla sayıda plastik geri dönüşüm işlemine izin verilmektedir. Yine de eski plastik ürünleri geri dönüştürürken gıdaların eski kimyasallarla kontaminasyonu konusunda endişe duyulmaktadır.

Kuruluşumuz, çok sayıda test, ölçüm, analiz, değerlendirme ve belgelendirme çalışmaları gerçekleştirmektedir. Bu faaliyetlerinde yerli ve yabancı standartlara ve yasal düzenlemeler ile belirlenen esaslara uymakta ve talepte bulunan firmalara, güvenilir ve tarafsız davranmaktadır. Eğitimli ve uzman bir çalışan kadrosuna ve ileri teknolojik donanıma sahip kuruluşumuz, geri dönüşüm testleri konusunda da yetkin ve öncü bir kuruluştur.

Recycle Label

Kuruluşumuz tarafından tasarlanan R-Label geri dönüşüm standardı, geri dönüştürülmüş malzemelerin üçüncü taraf sertifikasyonu için gereksinimleri belirleyen uluslararası, gönüllü uygulanan ve sosyal ve çevresel uygulamalar ve kimyasal kısıtlamalar içeren bir standarttır.